Skip to main content

Kalev Stoicescu: Venemaa võib korraldada provokatsioone Võidupüha ajal Narvas

By juuli 3rd, 2024Uudised

Pingete ja rahulolematuse külvamise eskaleerimine venekeelsete inimeste seas Narvas on ilmselgelt seotud saabuva Võidupühaga ning kaitseväe paraadi toimumisega samas linnas. Teist põhjust on raske leida, sest iga asi toimub mingil ajal nimelt mingil konkreetsel põhjusel, mida antud juhul võib vaevalt pidada juhuslikuks. Ei ole välistatud, et Venemaa püüab rahulolematuid inimesi ära kasutada provokatsioonide läbiviimiseks ja Võidupüha peo rikkumiseks.

Vaevalt, et nördinud isikud, kes soovivad lihtsalt Venemaale sõita (õigemini jalutada), on valmis provokaatorid, kuid provokaatorite olemasolu ja tegutsemise valmiduse osas ei maksa kahelda. Kui ainult tuleb käsk FSB-lt või GRU-lt. Tasub meenutada niinimetatud aprillimässu, eriti Tallinnas, kui praktiliselt kogu märtasev rahvamass oli tegelikult lambakari, keda juhtisid üksikud provokaatorid. Just nendel peab silma peal hoidma.

Eesti riik ja eriti kohalik omavalitsus, Narva linn, peab ärevaid ja nördinuid inimesi abistama nii palju kui võimalik, Nad peavad tundma, et nende eest hoolitakse. Kuid veelgi olulisem on kommunikatsioon, et nad saaksid väga selgelt aru, et nad ei pääse üle piiri Venemaa, mitte Eesti piirikontrolli tõttu.

Sain, nagu ka teised riigikogu liikmed, kirja Pavel Efimovilt, kelle identiteet vajab täpsemat uurimist. Ta tutvustab ennast „Narva-Ivangorodi piiripunktist mures olevate kodanike rühma esindajana“ ning nõuab väga heas eesti keeles „Narva-1 piiripunkti ööpäevaringse töörežiimi taastamist“.

Ta väidab, et piiriületamise pikk järjekord on tekkinud nimelt seetõttu, et piiri saab nüüd ületada Eesti poolelt kella 7 ja 23 vahel. Nagu enamik soovijaid saaksid öösiti konveieril Venemaa piirikontrolli ületada. Ta peab Eestit süüdlaseks, kes „võib rikkuda inimeste õigust vabale liikumisele“ ja ta ei tee ühtegi vihjet Venemaa poolt ilmselgelt kunstlikult ja pahatahtlikult tekitatud takistustele.

Kokkuvõttes, Venemaa võib proovida korraldada Võidupüha tähistamise ajal provokatsioone Narvas. Need tuleb ära hoida. Õhupall Ivangorodi kohal ei püsi niisama, vaid luurab ja salvestab toimuvat.