Vaatan iga päev uudised ja ei saa aru: kas praegu meil on kriis või ei ole? Kui vaadata haigeksjäänute ja haiglas olevate inimeste arvu, siis nagu oleks. Kui aga ma vaatan, mida valitsus teeb, siis oleks elu nagu tavaline.

Mul on vanemaealised vanemad ja ämm. Nad on esimese prioriteedi vaktsineeritavate grupis. Kuid neid pole keegi informeerinud, et nad tuleksid sellisel päeval sellel ajal ja saate oma vaktsiini. Kui aga hakati helistama perearstile, siis tuli välja, et perearst pole neid pannud veel oma „Excelisse“.
Samuti ma näen et ka õpetajate ümber, kes on samuti prioriteetne grupp, käib mingi segadus. Nendest märkidest ma järeldan, et valitsus oskab kriisi ajal kasutada ainult „lukku panemise“ meetmeid.

Ettevõtjad kurdavad, et see on kuritegelik (Postimees 25.02). Mina vana endise tippjuhina ütlen, et see on ebaprofessionaalne.

Mida mina profina teeksin. Esiteks, ma kaardistaksin, mis ressurss mul on ja millised tegevused mul on. Ressursiks on mul vaktsiin, arstid kes oskavad vaktsiini süstida ning ruumid, kus seda saab teha. Oletame, et vaktsiinitarned on korraldatud.

Mida saaks teha protsessi optimeerimiseks? Mida ma üldse peaksin optimeerima?

Kõige tähtsamad on muidugi vaktsiinitarned. Eeldame, et see probleem on lahendatud.

Järgmine näitaja, mida maksimeerida, on vaktsineeritute arv. See peab olema olemas olevate vaktsiinide juures maksimaalne, kusjuures, esimese vaktsiini saanu peab garanteeritult saama teise vaktsiini kindlas perioodis ja kasutamata vaktsiinide jääk peab olema minimaalne.

See tähendab, et ma pean korraldama asjad nii, et mul oleks kogu aeg ukse taga järjekord vaktsiini saajatest. Ainult sellise järjekorra olemasolu saab tagada vaktsiinide laojäägi maksimaalse kasuteguriga kasutamise.

Kuidas seda nüüd saavutada? Esiteks peab aru saama, et perearstid ei pea tegelema „Exceliga“. Perearstid ja teised mediitsinitöötajad on praeguse kriisi tingimustes kriitiline ressurss, kellele ei tohi panna ühtegi uut funktsiooni. Igas maakonnas tuleb tekitada kriisistaabi juures üksus, mis tegeleks:

1) prioriteetsete gruppide inimeste kutsumisega järjekorda, sh nende kontaktide väljavõtmisega registritest ning selle tagamisega, et igaüks saab järjekorda oma elukoha järgi jne
2) jälgima, et vaktsineerimise koormus on ühtlaselt jaotatud kõikide perearstide juures
3) kui vaja ning olemasolevate perearstide kabinettidest jääb puudu, siis korraldavad ka telgid platsidele ja tänavatele, kus saab turvaliselt ja mugavalt vaktsiini teha

Kusjuures, kuna meil on kriis, siis vaktsineerimine peab toimuma ilma puhkepäevadeta, vahetustega, seni kuni vaktsiinide jääk seda lubab. Praegu ma ei näe, et valitsus saaks aru, et meil on kriis.